Menu

Laadukkaampia herkkuhetkiä

Jokainen meistä tarvitsee herkutteluhetkiä. Usein herkkuhetket kuitenkin mielletään suolaisten tai makeiden herkkujen ylenmääräiseksi mässäilyksi, jossa päämääränä ei ole oikea aistielämys tai nautinto, vaan sokerin tai suolan käyttäminen palkintona ja lohtuna. Kun yhteiskunnassa yleiset epävarmuustekijät lisääntyvät, kuten esimerkiksi taantuman aikaan, lisääntyy aikuisten makeisten kulutuskin.

 

Nautinnon ja riippuvuuden raja voi olla hyvin häilyvä. Useiden tutkijoiden mukaan sokeri on yhtä riippuvuutta aiheuttavaa kuin huumeet, sokerintarvetta onkin verrattu kokaiiniriippuvuuteen. Sokeri myös myrkyttää kehoa ylenmääräisesti nautittuna.

 

Herkuttelu onkin eri asia kuin riippuvuus ja herkutella voi kaikilla aisteilla. Auringonpaiste iholla, lempimusiikin kuuntelu tai vaikka uusien, kauniiden kenkien ostaminen osoitteesta Footway.fi voi olla herkuttelua. Todellinen herkuttelu edellyttää pysähtymistä, täydellistä läsnäoloa hetkessä, kaikkien aistien avaamista nautinnolle. Jos tämä tuntuu vaikealta, voivat niin sanotut tietoisuustaidot auttaa.Laadukkaampia herkkuhetkiä 1

 

Hyväksyvä tietoinen läsnäolo
Tietoisuustaidot eli mindfulness, hyväksyvä tietoinen läsnäolo saavuttaakin yhä kasvavaa suosiota niin Suomessa kuin maailmallakin. Kun puhutaan mindfulnessista, tarkoitetaan yleensä mielen harjoittamista. Vaikka mindfulnessin juuret ovat zen-buddhalaisessa meditaatiossa, kyseessä ei ole uskonto eikä edes meditaatio. Sillä kun meditaatiossa pyritään tyhjentämään mieli, mindfulnessia harjoitettaessa vain huomataan mitä tässä hetkessä tapahtuu, arvostelematta mitään. Ajatukset ja aistiärsykkeet tulevat ja menevät omia aikojaan, eikä niitä vastaan yritetä taistella. Kaikki on hyväksyttyä ja sallittua.

 

Tietoisuustaitojen lisäksi mindfulness-menetelmä voi olla tehokas rentoutus-ja stressinhallintamenetelmä, hetki itselle sekä aistien herättelyä. Jos esimerkiksi nauttii aterian läsnäolevasti, voi huomata, että kaikki aistit osallistuvat ruuan valintaan ja syömistapahtumaan. Makuaisti, hajuaisti, tuntoaisti, tuntoaisti ja jopa kuuloaisti ovat mukana ruuasta nautittaessa. Jos syö palan suklaata läsnäolevasti, se tyydyttää makean tarpeen, sen sijaan että hotkaisee puolihuolimattomasti koko levyllisen ja silti haluaa vielä lisää.

 

Kuten useat tutkimuksetkin kertovat, olemme harvoin omassa elämässämme täysin läsnä. Suurin osa meistä viettää suurimman osan ajastaan ns. autopilotilla, jossa aivomme ovat automaattiohjauksella. Mielemme vaeltaa joko menneissä tai tulevissa tapahtumissa, ei nykyhetkessä, jossa meidän pitäisi keskittyä perheeseen tai meneillään olevaan kokoukseen. Suremme, huolehdimme, naureskelemme ja raivoamme mielessämme, vaikka todellisuudessa istumme kuvankauniin järven rannalla ilta-auringon paisteessa ja kaikki on hyvin.

 

Mindfulnessissa keho, mieli ja aistit toimivat yhtenä kokonaisuutena tässä hetkessä.

Tämä hyväksyvä läsnäolo onkin harjoiteltava taito ja se tarkoittaa avointa ja vastaanottavaista suhtautumista nykyhetkeen, ilman ennakkoluuloja tai arvottamista. Kun taitomme karttuvat, sen lisäksi että herkutteluhetkemme ovat laadukkaampia ja siksi nautittavampia, opimme paremmin palautumaan nykyhetkeen tilanteessa kuin tilanteessa ja stressaantumisen tunteemme vähenee.