Menu

Herkut tuovat iloa arkeen

 

Syöminen on yksi ihmisen suurimmista nautinnoista. Hyvä ruoka kohottaa tunnelmaa juhlissa, mutta vaikuttaa virkistävästi ja rentouttavasti myös arkeen. Ilman herkuttelua ruokailu muuttuu helposti ankeaksi, ja koko elämä sen myötä aavistuksen tylsemmäksi.

Lapsi tajuaa herkkujen merkityksen ja haluaa leikeissään tarjota rakkaalle aikuiselle usein kupin kahvia ja pienen leivoksen. Ihanat ideat ruokaleikkeihin löytyvät osoitteesta Lekmer.fi, mutta monia herkullisen näköisiä leikkiruokia voi helposti myös askarrella itse.

Ruokaleikit kuuluvat jokaisen lapsen lempiharrastuksiin, ja osallistumalla niihin aikuinen luo perheen pienimmälle tärkeää positiivista ja hyväksyvää asennetta ruokailua kohtaan.

Oletko liian ankara itsellesi?

Monet suhtautuvat syömiseen tarpeettoman tiukasti ja vaativat itseltään kurinalaista suhtautumista herkkuihin.

Tosiasiassa tällainen asennoituminen vahingoittaa luontaista suhtautumistamme ruokaan ja muuttaa yhden elämän suurimmista nautinnoista kielletyksi iloksi, joka usein pitkän pidättyväisyyden päätteeksi ryöstäytyy täysin käsistä. Onkin hyvä muistaa nauttia elämän positiivisista asioista säännöllisesti turhan rajoitusten sijaan.

Cake pops on a stick

Hyvään ruokailuun kuuluu herkuttelu hyvillä mielin ja hyvällä omallatunnolla, sillä se vähentää stressiä. Itselleen voi sallia maukkaan jälkiruoan tai sokerisen kahvileivän halutessaan joka päivä, jos ruokavalio on muuten kunnossa. Kun ihminen tekee tällä tavalla, muuttaa hän omaa suhtautumistaan syömiseen paljon terveenpään suuntaan.

Luvallinen herkuttelu auttaa hillitsemään iltasyömistä, kun ihminen lisää energiaa päivän aterioihin ja vaikuttaa positiivisesti omaan minäkuvaan. Kun ei syö itseltään salaa, vaan nauttii normaaleista elämään kuuluvista asioista iloisella mielellä, ei tule leimanneeksi itseään heikoksi tai selkärangattomaksi aivan syyttä suotta. Toki on hyvä pitää mielessä, että kohtuuton herkkujen syöminen on epäterveellistä, mutta ahmimista ei voi lopettaa kieltämällä itseltään herkut kokonaan ja lopullisesti.

Paras tapa muuttaa herkkujen syömistä kohtuulliseen ja yllättäen myös nautittavampaan suuntaan, on huolehtia siitä, että päivän ateriarytmi on kohdallaan, jotta nälkä ei pääse missään vaiheessa päivää liian kovaksi. Kun aamiainen ja lounas ovat riittävän tukevat, ei illalla ole tarvetta syödä ylettömästi makeaa.

Hedelmillä voi herkutella lähes huoletta

Moni mieltää herkuksi vain rasvaisen ja makean tai suolaisen syötävän. Hedelmät, marjat ja vihannekset antavat myös mahdollisuuden yltäkylläiseen herkutteluun, jossa ruoka sekä tuottaa hyvää mieltä että tuottaa paljon tärkeitä vitaaliaineita.

Aina ei tarvitse syödä perunalastuja tai suklaata kokeakseen saavansa jotakin todella hyvää, mutta ei myöskään ole syytä päättää luopua niistä kokonaan ja vaihtaa karkit lopullisesti porkkanatikkuihin. Monipuolinen herkuttelu parantaa arkea ja tekee elämästä juhlaa.