Menu

Lukemisella iloa elämään!

Osalle ihmisistä lukeminen on suuri nautinto ja toisille se on vähemmän nautittavaa. Tarkoitan siis vapaaehtoista lukemista esim. kaunokirjallisuuden tai tietokirjallisuuden merkeissä. Moni ihmisistä jotka eivät lue säännöllisesti kuitenkin tiedostavat kirjallisuuden hyödyt, mutta eivät päätä silti itse aloittaa lukuharrastusta. Miksi näin on? Syynä tähän voi olla toki yksinkertaisesti ajanpuute, mutta taustalla voi olla esimerkiksi koulussa pakotettu lukeminen, joka on aiheuttanut henkilölle ”traumoja” lukemiseen ja täten hän ei halua tarttua kirjan sivuihin kiinni, koska tuntee sen olevan työtä, eikä nautintoa. Käydään seuraavaksi läpi keinoja, joilla juuri sinä saisit aloitettua tai syvennettyä lukuharrastustasi.

Lue sitä mitä kiinnostaa

Tämä on tärkeä vinkki varsinkin aluksi. Lukemisella voit oppia uusia asioita, jopa uusia taitoja, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia, mutta aluksi homma kannattaa pitää yksinkertaisena ja lukea juuri sitä mitä itse haluaa. Tämä parantaa lukumotivaatiotasi ja juurruttaa lukurutiinia, jolloin lukeminen tapahtuu melkein itsestään. Toki jos sinulla on aihealue, johon haluat panostaa esim. yrittäjyys ja selailetkin päivittäin sivustoja, kuten Qred.com ja sinulla on jo bisnesidea mielessä, niin silloin ehkä rationaalisin vaihtoehto on aloittaa lukemaan yrityskirjallisuutta, vaikka sinun tekisi mielesi lukea Harry Potterit uudestaan lävitse. Syy tähän on se, että sinulla on jo kirjojen ulkoinen motivaattori, yrittäjyys, joka puskee sinua ja lukuharrastustasi eteenpäin höyryveturin lailla ja haluat oppia lisää uusista yrittäjyystaidoista.

Tutki muiden lukusuosituksia

Jos kuitenkin tuntuu siltä, että sinulla ei ole hajuakaan mitä haluaisit lukea ensimmäiseksi tai seuraavaksi, niin silloin kannattaa kääntyä muiden lukuintoilijoiden puoleen. On olemassa foorumeja missä ihmiset jakavat kirjasuosituksiaan, sekä blogeja yms. muista aiheista, mutta siellä tulee esille kirjoja, joita kirjoittaja on lukenut ja viihtynyt niiden parissa. Myös Google on erittäin hyvä vaihtoehto, sillä jos etsit esim. lempikirjaasi Googlella, se näyttää liudan samankaltaisia kirjoja, joista voit valita. Tämä on tärkeää lukumotivaation säilyttämiseksi, jotta voisit elää pidempään ja nauttia elämästäsi entistä enemmän.

Määritä itsellesi lukuhetki joka päivä

Syitä tähän on monta. Lukurutiinin juurtuminen on ehkä se olennaisin, jotta saisit lukuharrastuksesta pitkäikäisen, mieluiten jopa elinikäisen harrastuksen. Toinen syy on se, että saisit luettua tarpeeksi. Jos luet esimerkiksi 30 sivua joka päivä, niin se on vuodessa reilut 27 kirjaa (400 sivuisia). Tämä määrä nostaisi sinut yli keskivertolukijan heittämällä. Ja 30 sivua päivässä ei vaadi kuin noin tunnin lukemista, riippuen tietysti sivujen koosta ja lukunopeudestasi.

Älä aikaile vaan aloita heti!

Meillä suomalaisilla on se etuoikeus, että lukemisharrastus ei maksa mitään! Tämä mystinen ja maaginen paikka, josta saamme tietoa ilmaiseksi on nimeltään tietenkin kirjasto. Se on oivallinen paikka jokaiselle lukuharrastusta aloittavalle, sillä niiden laaja skaala erilaisia kirjoja mahdollistaa sen, että jokainen meistä löytää sieltä mieluista luettavaa. Myös netistä saat ostettua erittäin paljon kirjoja niin fyysisenä kuin digitaalisena, joten jos lähikirjastosi valikoima ei nappaa, muutamalla eurolla saat aivan varmasti itseäsi kiinnostavaa luettavaa.