Elämän pienet ilot – iloisempi elämä hetkessä
Suomalaisten keskuudessa vallitsee yksi erittäin ikävä kansansairaus: masennus. Suomalaiset erottuvat kansallisissa tilastoissa häkellyttävän suurella masennusprosentilla, mikä ei todellakaan ole kansallemme ylpeyden aihe. Osittain laajalti levittäytyneet psyykkiset sairaudet selittyvät sillä, että elämme hyvin pohjoisilla leveyspiireillä, joilla suurimman osan vuodesta jatkuva totaalinen pimeys luonnollisesti vaikuttaa olotilaan huomattavasti. Juurikin pimeän, kolean ja märän syksyn keskellä moni löytääkin itsensä siitä tilanteesta, ettei elämästä meinaa löytyä kovinkaan paljon mitään mukavaa. Päin vastoin, tuntuu siltä kuin olisi vääjäämättömästi matkalla kohti burn outia ja pidemmässä juoksussa masennusta. Tällainen syysmasennus itsessään ei ole verrattavissa vakavaan masennukseen, mutta voi ajan saatossa kehittyä siihen suuntaan, jos sitä ei hoideta asianmukaisesti. Paras keino suojautua siltä on yksinkertaisesti ehkäistä tällaiset tuntemukset asettamalla mielentilansa optimaaliseksi. Mikä sinut tekee iloiseksi? Onko se uusi ulkoverhouspaneeli vai lapsenlapsen hymy? Lue tästä artikkelista vinkkejä iloisempaan elämään!
Hyväksy inhimillisyytesi
Kukaan ei ole iloinen koko ajan. Kyllä, luit oikein: edes maailman iloisin ihminen ei voi sanoa tuntevansa koko ajan ilon tunnetta. Jos joku olisi koko ajan iloinen, turtuisi hän lopulta tunteeseen, eikä vastaavasti pitäisi sitä enää ilon tunteena vaan siitä tulisi hänelle normi. Ihmisille on annettu koko tunteiden laaja kirjo, ja on luonnollista, että kaikkia niistä koetaan aina välillä. jos on välillä surullinen, on seuraava ilon aihe entistäkin iloisempi. Se, ettei ole iloinen koko ajan ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi olla koko ajan surullinen. Nyrkkisääntönä olisi hyvä pitää sitä, että tuntee ilon tunnetta joka päivä. Kun tämä toteutuu, on ihminen onnellinen. Onnellisuus on eri asia kuin ilo. Onnellisuus on pidempiaikainen tunne, jota satunnainen suru tai hämmennys ei riko. Ilo on väliaikainen, pois menevä tunne. Miten sitten voi taata itselleen tuntevansa iloa joka päivä?
Näe elämän pienet ilot
Paras tapa taata itselleen tuntevansa iloa joka päivä on niin sanotusti mennä ruohonjuuritasolle. Pessimisti voisi väittää, että tämä on keinotekoista ilon luomista, mutta tämä ei voisi olla kauempana todellisuudesta. Masentunut ihminen eroaa tavallisesta ihmisestä siinä, ettei kykene enää löytämään ilon aiheita mistään. Onnellinen ihminen taas eroaa tavallisesta ihmisestä siinä, että löytää ilon aiheita siellä minne ikinä katsookin. Katso siis ympärillesi. Mitä näet? Onko ympärilläsi rakastava, terveenä ja hengissä pysynyt perhe? Onko ympärilläsi seinät ja pääsi päällä katto, joiden ei tarvitse pelätä sortuvan? Onko kaapissa ruokaa tai lompakossa riittävästi pennejä, jotta voit hakea kauppojen täysinäisinä pursuilevilta hyllyiltä itsellesi mahan täytettä? Onko ulkona kaunis ilma ja näyttääkö luonto taas parhaita avujaan? Kun rupeaa oikein kunnolla miettimään, niin jokainen meistä on onnekas. Monella pyyhkii huomattavasti huonommin kuin sinulla, ja siitä sietää olla kiitollinen, siunattu ja onnellinen. Kun keskittyy joka päivä elämänsä hyviin puoliin, huomaa elämänlaatunsa kohenevan silmissä. Kokeile vaikka! Ota seuraavan kuukauden ajaksi tavaksesi etsiä ainakin yksi hyvä asia päivissäsi joka päivä. Jo tällä harjoituksella saat elämääsi noin 30 uutta asiaa tuntea iloa, onnellisuutta ja kiitollisuutta siitä, että sinä olet sinä!