Menu

Voiko lainojen yhdistäminen palauttaa tasapainon elämään?

Meillä kaikilla on elämässä huolia ja se on täysin normaalia. Siinä missä yksi stressaa töistä ja toinen lapsen koulunkäynnistä, kolmas miettii illalla nukkumaan mennessään seuraavan päivän esitelmää ja neljättä taas ahdistaa tuleva hammaslääkärikäynti.

Samalla on kuitenkin totta, että raha-asiat mietityttävät miljoonia suomalaisia joka ikinen päivä. Tilastojen mukaan tälläkin hetkellä yli 380 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä, ja niiden määrän vain odotetaan kasvavan vuosi toisensa perään.

Apua rahahuoliin

Ensinnäkin on tärkeää puhua rahahuolista läheisten ihmisten kanssa. Suomessa rahasta puhutaan vielä hyvin vähän ja aihe on monissa perheissä lähes tabu. Tästä syystä itselleen tärkeän ihmisen lähestyminen rahahuolten takia voi tuntua valtavalta kynnykseltä, mutta ajatusten purkaminen toiselle voi helpottaa.

Tämän lisäksi apua raha-asioiden järjestelyyn tulee hakea myös muualta. Tärkeintä on ottaa yhteyttä niihin tahoihin, joissa velkaa on kertynyt, selvittää ongelma heidän kanssaan ja pyrkiä hakemaan tilanteeseen ratkaisuja.

Mikäli alle on ehtinyt kertyä useampia vakuudettomia lainoja, kuten pikavippejä ja luottokorttivelkaa, näiden velkojen selvittelyssä kannattaa pitää kiirettä, sillä lainojen kulut ja korot juoksevat koko ajan. Velkataakkaa voi syventää myös se, että lainaa on otettu ajattelemattomasti ja niin suurella korolla, että jo kulujen takaisinmaksussa alkaa esiintyä vaikeuksia – itse lainasummasta puhumattakaan.

Useiden eri velkojen eräpäivien perässä pysyminen on kenelle tahansa haastavaa. Lisäksi useammat lainan takaisinmaksut nakertavat kuukausibudjettia monesta eri kohtaa, jolloin omien menojen suunnitteleminen käy entistä monimutkaisemmaksi. Moni ei tämän ohella edes ymmärrä, kuinka paljon turhaa rahaa kuluu useiden eri lainojen korkojen ja kulujen takaisinmaksuun.

Tässä tilanteessa ratkaisuna voi toimia lainojen yhdistäminen, jonka avulla kaikki pienemmät vakuudettomat luotot ja velat on mahdollista yhdistää yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Tämän uuden lainan tarkoituksena on maksaa kaikki pienemmät velat kerralla pois, jolloin korkoa ja kuluja alkaa kertyä useamman eri lainan sijasta vain yhdelle lainalle.

Yhdistelylaina – kuten mikä tahansa muukin vakuudeton laina – kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa suomalaisen Rahalaitoksen kautta. Tämä johtuu siitä, että vakuudettomien lainojen koroissa voi esiintyä suuriakin eroja, jolloin kilpailutuksen avulla selviää, mikä kaikista lainatarjouksista on kaikkein edullisin.

Velkataakalla on henkisiä ja fyysisiä vaikutuksia ihmisen elämään

Kukaan ei varmasti kiellä sitä, etteikö olisi joskus stressannut raha-asioista. Omasta taloudesta huolehtiminen on täysin normaalia ja sitä tekevät niin pienituloiset kuin suurituloiset ihmiset. Joskus huoli raha-asioista kuitenkin kasvaa niin suureksi, että se alkaa vaikuttamaan ihmisen henkiseen ja fyysiseen terveyteen.

Valtavan velkataakan alla on vaikea nauttia elämän pienemmistä ja suuremmista iloista. Stressi alkaa laskea työmotivaatiota ja aiheuttaa kireitä suhteita ystävien ja perheenjäsenten kesken. Huolet vaikuttavat unen laatuun, jolloin ihminen nukkuu huonommin, tuntee olonsa väsyneemmäksi ja mikään ei jaksa enää innostaa – ja näin ikävä noidankehä on syntynyt.

Elämästä on vaikeaa nauttia, jos rahahuolet painavat mieltä. Apua ongelmaan kuitenkin löytyy, joten siihen kannattaa tarttua ajoissa. Stressi syö sekä fyysistä että henkistä terveyttä, joten elämän tasapainon palauttamiseksi on tärkeää, että ongelman juuri löydetään ja siihen tartutaan tosissaan. Elämää ei ole tarkoitettu raha-asioista huolehtimiseen, vaan siitä nauttimiseen!